Siste
Home » Tazkiyatu nafs » To veier og to mål. Hvilken vei velger du?
To veier og to mål. Hvilken vei velger du?

To veier og to mål. Hvilken vei velger du?

Du tar deg en ferie og ønsker å reise.

Du kjører alene på veien til du ser et veikryss foran deg.

Du ser to veier: den ene veien er en veldig vanskelig vei. Du må kjøre oppover et fjell. Mens den andre er lett. Du kjører nedover til en dal.
Den første vanskelige veien er full av vanskeligheter. Den er full av torner, steiner og hull. Kjøreforholdene er vanskelig.
I begynnelsen av denne veien står det et skilt som er satt opp av myndighetene. På det står det at denne veien, selv om den er vanskelig, er den rette veien som fører til den store byen, og til det rette målet.

Og den andre veien er asfaltert. Veien er skygget av blomstrende trær, fulle av frukter. Ved denne veien finner du kafeer og fornøyelses parker. Som et hvert hjerte nyter, og som gleder hvert øye.
Men i begynnelsen av denne veien står det på et skilt: Denne veien er farlig, og den fører til total ødeleggelse og sikker død.

Hvilken vei ville du ha valgt?

Det er ingen tvil om at sjelen alltid lener seg til det lette og ikke det vanskelige, og til det gode, men ikke det vonde. Og sjelen søker frihet , ikke innskrenkninger. Dette er fitra (den naturlige tilstanden) som Allah har gitt den.

Og hvis mennesket ble overlatt til seg selv og sine lyster, og de overtok dets vilje, ville det valgt den lette veien. Men logikken setter stopper for dette. Og sammenligner en kortsiktig nytelse etterfulgt av evig smerte med nåværende og midlertidig smerte etterfulgt evig glede og nytelse. Derfor velger logikken den vanskelige veien.

Dette eksemplet er veien til paradiset og veien til helvetet.

Veien til helvetet er full av det gode og deilige. En hver sjel søker den. Den kaller til alle lyster. På den er alt som er vakkert og frister. På den får man svaret til begjær og dens nytelser. På den finner en rikdommer fra enhver kilde som alle elsker. På denne veien finner man frihet og frigjøring som alle elsker. Alle hater innskrenkninger. Og veien til paradiset er full av vanskeligheter. På den er innskrenkninger og grenser. På den må man kjempe mot seg selv og holde unna sine lyster og begjær.

Men i enden av denne veien med de midlertidige vanskeligheter er det en evig nytelse i det hinsidige. Og frukten av veien til helvetet med den kortsiktige nytelsen er en evig tortur i helvetet.
Akkurat som en elev som strever og sliter og har det vondt når han leser til eksamen. Man forlater sine kjære foran TV som ser på hva som gleder dem, mens man er alene med sine bøker og notater. Men man finner etter slitet og strevet en lykke når man består. Og akkurat som en syk person som holder seg til en bestemt diett for å bli frisk. Man tåler disse dagene med denne dietten og finner lykke når man blir frisk.

Allah har valgt disse to veier for oss. og Han har gitt oss et redskap for å kunne skille mellom dem. Et redskap som skiller det gode fra det onde. Enten man er lærd eller ulærd, voksen eller ung. Alle får god samvittighet når man gjør godt, og får dårlig samvittighet når man handler ondt.

Sheikh Ali Tantawi -rahimahu Allah-

Comments are closed.

Scroll To Top