Siste
Home » Tazkiyatu nafs » Forskjellen mellom råd og baksnakking
Forskjellen mellom råd og baksnakking

Forskjellen mellom råd og baksnakking

Forskjellen mellom råd og baksnakking

“Forskjellen mellom å gi råd og baksnakking er at intensjonen bak rådet er å advare muslimen mot en innovatør, en bedrager eller en ugjerningsmann.

Så du skal nevne om ham kun det som er nødvendig, hvis noen skulle søke råd fra deg om hans vennskap, eller om å ha forretningstransaksjoner med han eller andre typer av forbindelser med ham.

Akkurat som da Allahs Sendebud (ṣallā Allāhu ʿalay-hi wa-sallam) sa til Faatimah Bint Qays da hun gikk til ham for å søke råd angående ekteskap med Mu’aawiyah (Ibn Abi Sufyaan) eller Abu Jahm, så sa han (ṣallā Allāhu ʿalay-hi wa-sallam) til henne: “Når det gjelder Mu’awiyyah så er han en fattig mann og når det gjelder Abu Jahm så pleier han å slå hans kvinner.” [Sahih Muslim]

Og noen av hans (Abu Jahms) følgesvenner pleide å gi råd til de som reiste sammen med ham at når de forlater deres land (hvor han er kjent) så vær forsiktig med ham (dvs. vær forsiktig med å gifte ham med noen som ikke kjenner han, fordi han er kjent for å slå hans kvinner).

Så hvis baktalelsen skjer på en måte som er ment som et råd for Allahs skyld og kjærlighet for Sunnah til Hans Sendebud (ṣallā Allāhu ʿalay-hi wa-sallam) og (kjærlighet) for Hans slaver fra blant muslimene, så er det et middel for å oppnå nærhet til Allah og for å få hasanaat (gode gjerninger). Og hvis det skjer på en måte der det er ment for å ydmyke din bror og å ødelegge hans ære og for å ta glede i (å spise) hans kjød og for å bite på det og å redusere hans plass i hjertene til folk, så er dette en sykdom som er uhelbredelig og en brann for hassanaat, som brenner dem opp akkurat som ilden brenner opp ved.”

[Tatt fra: Ar-Ruh (Sjelen) av Ibn Al-Qayyim: s 357]

Comments are closed.

Scroll To Top