Siste
Home » Fiqh » Salaf i Ramadhan
Salaf i Ramadhan

Salaf i Ramadhan

blue_background_nightShaykh al-‘alamah Rab’ee ibn Hadi al-madkhalee ble spurt – måtte Allah gi ham mer lykke og suksess dette spørsmålet:
En person spør hvordan var tilstanden til salaf ( de rettskafne forgjengerne)i måneden av Ramadhan?

Shaykhen svarte: Jeg sier at svaret på dette spørsmålet er:

Tilstanden til den hellige profeten, fred være med ham, i denne måneden er velkjent. Han, fred være med ham, forberedte seg for denne måneden ved å faste det meste av måneden av sha’ban (måneden før Ramadhan) som ‘A’ishah berettet: «Han pleide å faste hele sha’ban utenom noen dager».

Så fastet han, fred være med ham, denne hellige måneden, og hans engasjement økte spesielt i de siste ti dagene av måneden hvor han brettet opp ermene og strammet al-‘izar rundt midjen (al-‘izar er et klesplagg som ligner på et forkle, og dette er et uttrykk for å avholde seg fra kvinner), og Han og hans koner og mange av hans følgevenner gjorde ‘I’tikaf (det å velge å være i moskeen i en periode for å tilbe Allah mens man er fastende ).  De gjorde disse veldig anbefalte og rettskafne handlinger i denne måneden.

Riktig fasting og rettskaffen handling og anstrengelse og gode gjerninger.


Profeten, fred være med ham, var den mest sjenerøse av alle folk, og når Ramadan kom var han mer gavmild  enn den fineste vinden, spesielt når Jibreel kom til ham ,fred være med ham, som det er fortalt i Ibn Abbas’s hadith – måte Allah være fornøyd med ham og hans far – . Og Allah’s budbringer resiterte  hele Koranen til Jibreel en gang  og hørte den fra Jibril også en gang hver Ramadan, og i det siste året av hans liv resiterte han Koranen to ganger til Jibreel som ‘A’ishah og Abu Hurayrah – måtte Allah være fornøyd med dem – har fortalt, og dette var et forvarsel på at han skulle dø snart fred være med ham.

I alle fall, Salaf pleide å ha tillegg spesiell oppmerksomhet og interesse for denne velsignete måneden. De pleide å lese Koran, og gjøre Dhirk (lese bønner som priser Allah om morgen og kveld, eller når man gjører visse handlinger), og avstod fra synder fordi fasten krever dette. Og fasting er ikke kun å avstå fra mat og drikke, men å holde seg unna alt Allah den Allmektige hater og å vende seg til Allah den Allmektige i lydighet og å være oppriktig i denne handlingen.

Salaf – måtte Allah være fornøyd med- som det fortelles at Imam Malik pleide å undervise folk, men når måneden av Ramadan kom, brukte han tid på fasting og lesing i Koran.

Så engasjer dere i lesing av Koran i denne hellige måneden, og tenk og reflekter over dens betydning, og følg dens råd, og hold dere unna det den advarer mot, og forstå dens Halal og dens Haram, og vite om dens løfter om belønning og dens trusler om straff, og lignende ting i Koran. Med dette oppnår man renselse i sjelen, og blir belyst I hjerte. Og Koranen er livet og lyset og veiledning for hjerte, som Allah beskrev den:

وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ رُوحًا مِنْ أَمْرِنَا مَا كُنْتَ تَدْرِي مَا الْكِتَابُ وَلَا الْإِيمَانُ وَلَكِنْ جَعَلْنَاهُ نُورًا نَهْدِي بِهِ مَنْ نَشَاءُ مِنْ عِبَادِنَا وَإِنَّكَ لَتَهْدِي إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ

الشورى : ٥٢

Således har Vi inngitt deg Ånd av Vår ordning. Du visste ikke hva skriften var, og heller ikke troen, men Vi har gjort det til et lys, hvorved Vi leder dem Vi vil av Våre tjenere. Sannelig, du leder til rett vei.

As-Shorah 52

I alle fall, Salaf… Les deres innsats og deres tålmodighet og deres oppriktighet til Allah og deres forberedelse for denne måneden og i andre. Vi skal ikke kun huske Allah i ramadan, og så glemme Ham og de gode gjerninger i andre måneder!! Men vi fortsetter å tilbe Allah, og be på natten (gjør qiyamu al-layl) og vende oss til Allah i lydighet og tilbedelse for å komme nærmere til Allah som vi gjør i ramadan. Vi skal ikke glemme Ham. Noen folk blir praktiserende i denne måneden, men når den har gått forbi blir de likegyldige og late og glemmer de mange gode gjerninger.

Nei!! Det skal ikke være sånn. Uten tvil så skal vi bry oss mer om denne måneden, men vi skal huske Allah resten av året, og hele livet.

(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً * وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلاً)

الأحزاب : ٤١ – ٤٢

dere som tror, husk Allah ved å gjøre masse dhikr (lese bønner som priser Allah om morgen og kveld, og når man gjøre visse handlinger) , og pris Ham morgen og kveld.

Al-‘Ahzab 41-42

Den troende muslim husker Allah den Allmektige alltid, og adlyder Ham, og frykter Ham, og husker at Allah ser ham.

Jeg ber Allah hjelpe meg og dere i deres qiyam (bønn om natten) og fasting, og I å utføre vår plikt til denne hellige måneden, og sikre oss dens dyder, og vi ber Allah hjelpe oss alltid til å Hans lydighet og utfører det som behager Ham. Sannelig er Vår Herre den som hører bønn.

Kilde: Fataawa al-Shaykh Rabi bin Hadi ‘omayr Al-Madkhali (2/337-339)

Oversatt av meg med hjelp fra mine brødre Ahmed og Abu ‘Ishaq

Comments are closed.

Scroll To Top