Siste
Home » Aqidah » Riyad as-Salihin Kapittel 1 Hadith 9

Riyad as-Salihin Kapittel 1 Hadith 9

Riyad as-Salihin

Kapittel 1

«Kapittel om oppriktighet og viktigheten av intensjoner for alle handlinger og uttalelser, både de synlige og de skjulte»

Hadith 9

عن أبي بكرة نفيع بن الحارث الثقفي -رضي الله عنه- أن النبي -صلى الله عليه وسلم- قال: «إذا التَقَى المسلمانِ بسَيْفَيْهِمَا فالقاتلُ والمقْتُولُ في النَّارِ». قلت: يا رسول الله، هذا القاتلُ فما بالُ المقتولِ؟ قال: «إنه كان حريصًا على قَتْلِ صَاحِبِهِ». متَّفَقٌ عَلَى صحَّتِه

 

Abu Bakrah Ath-Thaqafi (رضي الله عنه) sa: «Profeten ﷺ sa:

«Når to muslimer møtes for å kjempe hverandre med sine sverd og en blir drept, så blir begge dømt til helvete.»

Jeg sa: «O Allahs Sendebud! Når det gjelder den som dreper, (er det forståelig), men hvorfor den drepte?» Han svarte: «Han var ivrig etter å drepe motstanderen sin.» [Al-Bukhari og Muslim]

 

Kommentar av Shaykh Muhammad Ibn Saalih Ibn al-Uthaymeen (rahimahullah):

«Hans ﷺ uttalelse: «Når to muslimer møtes for å kjempe hverandre med sine sverd…»

Det vil si at hver av dem ønsker å drepe den andre, slik at de trekker ut sverdet sitt ut mot den andre. Likeledes hvis han trekker ut et våpen som f.eks. en pistol, steiner og andre lignende ting som dreper.

Sverd blir nevnt her som et eksempel og ikke for å ekskludere andre ting; faktisk, når to muslimer møter hverandre med et hvilket som helst dødelig våpen, og en av dem dreper den andre, så vil drapsmannen og den drepte begge havne i helvete – og vi søker tilflukt hos Allah.

Så Abu Bakrah sa til Profeten ﷺ: «..Når det gjelder den som dreper, (er det forståelig)..»; det vil si at han havner i helvete er åpenbart siden han har drept en troende sjel med vilje. Den som urettmessig dreper en troende sjel med vilje, vil havne i helvete. Allah (سبحانه وتعالى) sier:

وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا

«Og den som dreper en troende med vilje, hans gjengjeldelse blir helvete, og der skal han være og bli, og Allahs vrede og forbannelse er over ham, og en stor straff er forberedt for ham.» (4:93)

Abu Bakrah (رضي الله عنه) sa til Profeten ﷺ: «… Når det gjelder den som dreper, (er det forståelig)…» Denne uttalelsen er kjent i dialogkunsten som At-Tasleem (aksept). Det vil si at vi aksepterer at drapsmannen vil havne i helvete; hva med den drepte, hvorfor vil han havne i helvete da han var offeret?

Så Profeten ﷺ svarte: «Han var ivrig etter å drepe motstanderen sin.»  Han var ivrig etter å drepe motstanderen. Og det var derfor han kom med et dødelig våpen for å drepe ham, men den andre overmannet ham og drepte ham.

Som et resultat – og vi søker tilflukt hos Allah – på grunn av hans intensjon om å drepe, og at han hadde midlene for å oppnå det (det vil si sverdet), så er han og drapsmannen like. Derfor sa han ﷺ: «Han var ivrig etter å drepe motstanderen sin.».

Denne hadithen inneholder bevis på at gjerninger blir bedømt i henhold til intensjonene. Fordi den drepte personen hadde tenkt å drepe motstanderen, så ble han og drapsmannen like. Dette får oss til å forstå forskjellen mellom denne hadithen og en annen hadith fra Profeten ﷺ om at «Den som blir drept i forsvar av sitt blod er en martyr (shaheed), og den som blir drept i forsvar av sin familie er en martyr, og den som blir drept i forsvar av hans eiendom er en martyr.» (Aboo Daawood) Og hans ﷺ uttalelse angående den som prøver (med makt) å ta fra deg eiendelene dine: «Hvis du dreper ham, så blir han dømt til helvete, og hvis han dreper deg, så er du en martyr.»(Muslim).

Og dette skyldes at den enkelte som forsvarer sin eiendom, sin familie, seg selv og sin ære prøver kun å hindre en overtreder, en overfallsmann, som ikke kan forhindres uten å kjempe mot ham. I dette tilfellet, hvis angriperen blir drept, så vil han havne i helvete. Men hvis den enkelte som forsvarer seg blir drept, så er han en martyr som vil havne i paradiset. Dette er forskjellen mellom de to omstendighetene.

Derfor blir det forstått at den som bevisst dreper sin (muslimske) bror, vil helt sikkert havne i helvete. På samme måte vil den som blir drept av sin bror mens han, dvs. den drepte, hadde til hensikt å drepe sin bror, men ikke fikk det til, vil også havne i helvete: drapsmannen og den drepte vil begge ende i helvete.

Denne hadithen inneholder bevis på alvoret av drap, og at det er en av måtene man havner i helvete på – og tilflukt søkes hos Allah.

Comments are closed.

Scroll To Top