Siste
Home » Aqidah » Riyad as-Salihin Kapittel 1 Hadith 1

Riyad as-Salihin Kapittel 1 Hadith 1

Riyad as-Salihin

Kapittel 1

«Kapittel om oppriktighet og viktigheten av intensjoner for alle handlinger og uttalelser, både de synlige og de skjulte»

Hadith 1

عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ أَبِي حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ: ” إنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ، وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى، فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ، وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا يُصِيبُهَا أَوْ امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إلَى مَا هَاجَرَ إلَيْهِ”. متَّفَقٌ عَلَى صحَّتِه

‘Umar bin Al-Khattaab (رضي الله عنه) sa: «Jeg hørte Allahs Sendebud ﷺ si:

«Handlinger blir vurdert i henhold til intensjonene, og en person vil få belønning i henhold til sin intensjon. Så den som emigrerte for Allah og Hans sendebud, hans emigrasjon vil være for Allah og hans sendebud; og den som emigrerte for verdslige fordeler eller for en kvinne han skulle gifte seg med, hans emigrasjon ville være for det han emigrerte for.» [Al-Bukhari og Muslim]

Kommentar av Shaykh Muhammad Ibn Saalih Ibn al-Uthaymeen (rahimahullah):

«Siden dette kapitlet handler om oppriktighet; det vil si å gjøre gjerninger kun for Allah (عز وجل)  i enhver ytring, handling og omstendighet, så nevnte forfatteren følgelig noen vers som indikerer dette og siterte fortellinger (hadith) knyttet til det.

Han begynte med fortellingen fra ‘Umar bin al-Khattaab om at: «Jeg hørte Allahs Sendebud ﷺ si «Handlinger blir vurdert i henhold til intensjonene, og en person vil få belønning i henhold til sin intensjon

Lærde – måtte Allah være nådig med dem – tolket disse to uttrykkene på forskjellige måter:

Noen forklarer at de er to setninger med samme betydning; at den andre bare vektlegger den første. Men denne oppfatningen er feil fordi en setning (i arabisk grammatikk) i utgangspunktet uttrykker en mening, og er ikke en vektlegging. Dessuten så blir det åpenbart, etter en grundig studie av de to uttrykkene, at deres forskjell er bemerkelsesverdig: mens den første uttrykker årsaken, så nevner den andre utfallet.

Den første angir årsaken; Profeten ﷺ nevnte at hver handling har utvilsomt en intensjon. Dermed; hver handling utført av et mentalt stabilt og fritt individ har nødvendigvis en intensjon. Det er umulig for en slik person å utføre en handling uten å ha noen intensjon for det.

Så det første uttrykket i hadithen betyr at: ingen utfører en handling uten en intensjon. Men intensjonene varierer klart og tydelig og like stort som gapet mellom himmelen og jorden. For noen er målene høye, på det høyeste nivå av objektet. Og for andre er deres intensjoner bare godt nok for søppel; stakkarslig! Så du kan finne to personer som utfører den samme handlingen; de ville være identiske i begynnelsen og slutten og til og med underveis når det gjelder deres oppførsel, uttalelser og handlinger. Likevel vil forskjellen mellom dem være som avstanden mellom himmelen og jorden bare på grunn av forskjellen i intensjonene. Derfor er det grunnleggende prinsippet at det ikke er noen handling uten en intensjon, men intensjonene er forskjellige og varierer.

Og om utfallet av det, han ﷺ sa: «og en person vil få belønning i henhold til sin intensjon». Dermed får enhver det han har intensjon om. Hvis hans intensjon er Allah og det hinsides liv (akhira) i de godkjente religiøse handlingene som han utfører, så vil han tjene det. Men hvis han hadde som intensjon å oppnå en verdslig fordel, så kan han kanskje oppnå det eller ikke.

Og i forhold til hans ﷺ uttalelse: «Handlinger blir vurdert i henhold til intensjonene …», dette uttrykket og det foregående er målestokk for hver handling; de er målestokk for skjulte handlinger. Og hans ﷺ uttalelse i hadithen rapportert av Bukhari og Muslim av Aa’isha (رضي الله عنها): «Den som gjør en handling som vi har ikke gitt godkjenning vil få den avvist.» er målestokk for synlige handlinger.

Dette er grunnen til at lærde sier: “Disse to hadithene omfatter hele religionen”. Hadithen til ‘Umar: «Handlinger blir vurdert i henhold til intensjonene…» er målestokk for skjulte handlinger og den til Aa’isha: «Den som gjør en handling som vi har ikke gitt godkjenning…» er målestokk for synlige handlinger.

Comments are closed.

Scroll To Top