Siste
Home » Aqidah » FORELDRENES RETT PÅ OSS
FORELDRENES RETT PÅ OSS

FORELDRENES RETT PÅ OSS

DEN TREDJE RETTEN

FORELDRENES RETT PÅ OSS

Det er ingen som kan nekte retten foreldre har overfor ungene sine.  Foreldrene er tross alt grunnen til at de eksisterer. I følge Islam har begge foreldrene store rettigheter som deres unger må gi dem. La oss se nærmere på foreldrenes rettigheter i følge Islam.

Foreldre oppfostrer sine egne unger og tar vare på dem gjennom barndommen deres. Begge foreldrene gir opp mye av deres glede og helse for deres unger. De våkner opp og forblir våkne slik at ungen deres kan sove. De går igjennom mye hodepine og trøtthet slik at ungene kan ha det bra, spesielt når de er nyfødte.

En mor bærer ungen i hennes mage i ni måneder. Hun gir fosteret hennes mat og går igjennom mye smerte med glede for hennes unge. Hun har høye håp og vakre forventninger til hennes unge. Alle disse vanskelighetene som moren støter på gir henne bare fornøyelse selv om hun er trøtt og svak. Hun er forelsket i ungen som er i hennes mage. Allah den allmektige sier i den hellige Koranen:

“Vi har gitt mennesket anvisninger vedrørende hans foreldre, hans mor har båret ham med møye etter møye, og to år tar hans avvenning: Vis takknemlighet mot Meg og mot dine foreldre. Hos Meg er reisen slutt.” 31:14.

Senere i livet til ungen pleier moren ungen uansett hvor trøttende og krevende det er.  Normale mødre gjør dette med glede for deres elskede unge i omtrent to år eller lengre uten klage. Hun gjør dette dag inn og dag ut, sommer og vinter, opptatt eller ikke, trøtt eller ikke, glad eller trist.

Det er basert på dette, og mye annet, at Allah har gitt mennesker denne store retten ovenfor foreldrene sine. Alt det mødre ofrer er hovedsakelig det mest distinkte, unike og en handling som stikker ut. Fedre er likevel også viktige for ungen i de tidlige årene når ungen ikke kan gjøre noe selv. Men mødre bærer fortsatt med seg deres følelser, kjærlighet og bekymringer mye lengre i livet. Selv om hennes unge får selv unger så ser hun fremdeles på ungen sin som et barn. Av den grunn sier Allah den allmektige i den Hellige Koranen:

“Deres Herre har pålagt dere å tilbe bare Han, og at dere er gode mot deres foreldre. Dersom èn eller begge to blir gamle, si ikke ord av forakt eller vær frastøtende, men snakk med dem med ord av ære. Og, ut av godhet, vær ydmyk og si: ”Min Herre! Vis dem din barmhjertighet slik de pleiet og elsket meg i min barndom.” 17:23-24

Den mest essensielle retten vi må gi foreldrene våre er å være snill, hjelpsom, respekterende, omsorgsfull og mild mot dem. Vi må anstrenge oss, både finansmessig og fysisk for å være snill, god, hjelpsom og beskyttende når som helst i deres liv. Vi må, uansett tid, adlyde deres befalinger og følge det de sier så lenge det ikke går imot Allahs befaling eller gir oss fysisk eller mental skade.

Vi må bruke snille ord, behandle dem på en god måte, og passe på våre handlinger når vi er med våre foreldre. Ungen må være hyggelig i deres samvær og tjene dem med glede og uten klage.  Foreldrene har rett til å bli behandlet på denne måten. Når de blir gamle så trenger de hjelpen vår enda mer. Hvis vi ikke gir dem det de har rett på, da kan det hende at når vi blir foreldre selv at Allah gir oss unger som også ikke vil hjelpe oss. Den måten du behandler foreldrene dine er den måten ungene dine vil behandle deg. Allah har plassert foreldrene i en høy posisjon. Retten foreldrene har er så høy at Allah har plassert den ved siden av Hans rett på menneskene. Allah den allmektige sier i den Hellige Koranen:

”Tjen deres Gud, og ikke assosier noen partnere med Han; og vær god mot dine foreldre.” 4:36

Allahs Profet (Sallalahu Alaihi wa Sallam) plasserer godhet mot foreldre i en høyere posisjon enn jihad, streving og slåssing for Allahs skyld. Ibn Masoud sa: ”Jeg spurte Allahs Profet (Sallalahu Alaihi wa Sallam): ”Hva er den beste gjerningen i Allahs øyne?” Han (Sallalahu Alaihi wa Sallam) sa: ”Å be Salah på den rette tiden.” Jeg spurte: ”Hva kommer etter det?” Han (Sallalahu Alaihi wa Sallam) sa: ”Å være snill mot sine foreldre.”  Jeg spurte videre: ”Hva kommer etter det?” Han (Sallalahu Alaihi wa Sallam) sa: ”Jihad for Allahs skyld.” [Bukhari & Muslim]

Denne Hadithen viser definitivt hvor viktig retten til foreldrene er. Det er veldig trist at mange mennesker i dag uansett hvor de kommer fra og hvilken religion de har, viser lite respekt for foreldrene sine. Det beste noen gjør er å sende gave, kort, melding eller telefon som ønsker dem godt nyttår, gratulerer med dagen eller andre anledninger. Man glemmer hvor mye fysiske, mentale, sosiale, økonomiske, følelsesmessige og åndelige krefter de brukte på å se deres elskede unge vokse opp og bli den personen han/hun er i dag.

Hvis du spør en person som har vokst opp i vesten, selv om han er en muslim, om hva han ville gjort med foreldrene sine når de blir gamle og ikke kan ta vare på seg selv, ville ni av ti svart at de ville arrangert et veldig fint og hyggelig gamlehjem! For en omsorgsfull unge! Man glemmer helt hva foreldrene har gjort. Hvor mye de led for han. Hvor mye de ofret for hans beskyttelse, glede og helse. Det fins unge mennesker i dag som behandler foreldrene sine veldig dårlig. De gjør narr av dem og kaller dem stygge navn. Noen slår til og med foreldrene sine. Slike mennesker vil få sin straff i dette livet før etterlivet. Allah den allmektige vet best.

Islam er streng på retten til foreldrene, på grunn av menneskenes følelser, menneskenes behov, og menneskenes samfunn. Dette er for at det muslimske samfunnet blir særegent og unikt for dens dyd. Allah Den Allmektige sier i Koranen:

”Vis takknemlighet til Meg og til deres foreldre.” 31:14

Dette er det islamske kriteriet når det gjelder foreldrenes rett. Dette er bare en naturlig, menneskelig, og respektfull behandling til foreldrene som produserte oss fra deres eksistens. De dedikerte deres liv, rikdom og alt det de kan gi for å se oss slik vi er. Foreldrene våre er de som var våkne om natten når vi var syke, de kjøpte ikke nye klær til seg selv fordi de ville se deg med nye klær, de led når vi led, de feiret ditt første steg, de ble glad og stolte når du fikk til noe og de ble triste når du ikke fikk til noe. Det er grunnen til at vi burde ære dem når de blir gamle. Retten til foreldrene er oppholdt og ivaretatt av gode muslimer, unge og gamle, over hele den islamske verden. Det er derfor vi forsøker å få alle, muslimer og ikke muslimer, til å lære om Islam som en fullstendig komplett livsstil. Det er en ren religion som ikke motsier de naturlige temaene i livet.

 

Tatt fra ”Grunnleggende rettigheter ” – av Shaykh Muhammad Ibn Saalih Ibn al-Uthaymeen (rahimahullah)

 

Oversatt av søster Asli M Hersi

 

Comments are closed.

Scroll To Top